Založ si blog

‼️VZDELÁVANIE RÓMSKYCH DETÍ JE ZÁKLADNÝ A JEDINÝ SPôSOB AKO RIEŠIŤ RÓMSKU OTÁZKU‼️

➡️ Tento článok vznikol na základe návštevy základnej školy , ktorú navštevujú rómske deti z osady. Venujem sa tejto problematike, lebo verím, že sa dá pomôcť aj rómskej komunite – minorite a nájdem za podpory hnutia Sme rodina – Boris Kollár optimálny „nástroj“ a riešenie.

➡️ Prehlasujem , že základnú školu som navštívil ako občan a nie reprezentant politickej strany. Prišiel som sa pozrieť a hlavne pýtať bez akejkoľvek zmienky o politike, zaujímal ma spôsob vyučovania, prístup detí k pedagógom a názor pedagógov na význam vzdelania týchto detí.

➡️ V tejto základnej škole pochopili ako si získať pozornosť a záujem rómskych detí o učenie. Boli tam všetky vekové kategórie, čiže od prváčikov až po deviatakov.
Všetko je o prístupe samotného pedagóga, nastavení učebnej osnovy a perfektného zvládnutia systému výučby formou „škola hrou“. Deti z osád vo veľa prípadoch majú aj obmedzenú slovnú zásobu, ktorú ich pedagógovia dopĺňajú. Mňa osobne „dostal“ vybudovaný vzťah rómsky žiak vers.pedagóg. Bez získania rešpektu, ale zároveň aj vzájomnej dôvery to nejde.
Zaujímalo ma, aký osud majú rómske deti , ktoré skončia dochádzku na tejto základnej škole. Vo veľa prípadoch sú, resp. budú tieto rómske deti pripravené na štúdium na učňovských školách, čiže dostanú možnosť priučiť sa rôznym remeslám. Tu vidím veľkú príležitosť „oprášiť“ spôsob duálneho vzdelávania. Povedzme si pravdu, deti majoritnej časti majú minimálny záujem o učňovské školy , remeslá a tieto školy vo väčšine prípadov už zanikajú resp. zanikli. Tu vidím možnosť k obnoveniu týchto učňovských škôl a doplnenie aj rómskymi deťmi s možnosťou internátneho bývania, čo by ich vymanilo z osád. Samozrejme toto je proces prípravy a výučby už od prvého stupňa základnej školy až po ukončenie základného vzdelania. Čiže v prvom rade naštartovanie procesu zlepšenia životných podmienok minority je vzdelanie a získanie remeselnej zručnosti rómov už od mlada.

👉 Vzdelanie je základ k získaniu lepšej a stabilnejšej pracovnej pozície do budúcna, čím by získali aj rómovia z osád možnosť riadne sa zaradiť do pracovného trhu .

VYTRHÁVAŤ SLOVÁ Z KONTEXTU NIE JE PROFESIONALITA, ALE AMATERIZMUS

23.10.2019

👉 Politika je vec zložitá plná nástrah ,nejasností,stratégie. Ak politik nevie plávať medzi žralokmi v mútnych vodách stane sa bábkou, lokajom mocných a to Boris Kollár nedopustí. ➡️ Po včerajšom sedení lídrov opozičných a mimovládnych strán prišlo xxx komentov o sklamaní, zrade zo strany Borisa Kollára, hnutia SME RODINA, ale opak je pravdou.Boris Kollár ostáva [...]

vojna na Ukrajine, mierový summit vo Švajčiarsku, Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj získal 85 podpisov pod deklaráciu z mierového summitu. Viaceré veľké krajiny sa nepripojili

16.06.2024 14:43

Účastníci prvého summitu o mieri na Ukrajine vyzvali na návrat detí deportovaných Ruskom a na zapojenie "všetkých strán" do mierového procesu.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini: Chcem byť silnou hlavou štátu, využijem svoje politické skúsenosti

16.06.2024 14:07

Nový prezident Peter Pellegrini považuje za svoju výhodu skutočnosť, že ako prvý politik v novodobej histórii zastával všetky tri najvyššie politické funkcie.

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.

väzeň, väzenie, mreže

V ruskej base zajali väzni dvoch dozorcov. Zasiahli špeciálne jednotky, útočníkov zabili

16.06.2024 11:40

Skupina šiestich mužov sa v nedeľu vo väzenskej väznici v Rostove na Done na juhozápade Ruska zmocnila dvoch dozorcov.

Ľuboš Kabát - Sme rodina

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4719x
Priemerná čítanosť článkov: 2360x

Kategórie

Archív