Založ si blog

‼️VZDELÁVANIE RÓMSKYCH DETÍ JE ZÁKLADNÝ A JEDINÝ SPôSOB AKO RIEŠIŤ RÓMSKU OTÁZKU‼️

➡️ Tento článok vznikol na základe návštevy základnej školy , ktorú navštevujú rómske deti z osady. Venujem sa tejto problematike, lebo verím, že sa dá pomôcť aj rómskej komunite – minorite a nájdem za podpory hnutia Sme rodina – Boris Kollár optimálny „nástroj“ a riešenie.

➡️ Prehlasujem , že základnú školu som navštívil ako občan a nie reprezentant politickej strany. Prišiel som sa pozrieť a hlavne pýtať bez akejkoľvek zmienky o politike, zaujímal ma spôsob vyučovania, prístup detí k pedagógom a názor pedagógov na význam vzdelania týchto detí.

➡️ V tejto základnej škole pochopili ako si získať pozornosť a záujem rómskych detí o učenie. Boli tam všetky vekové kategórie, čiže od prváčikov až po deviatakov.
Všetko je o prístupe samotného pedagóga, nastavení učebnej osnovy a perfektného zvládnutia systému výučby formou „škola hrou“. Deti z osád vo veľa prípadoch majú aj obmedzenú slovnú zásobu, ktorú ich pedagógovia dopĺňajú. Mňa osobne „dostal“ vybudovaný vzťah rómsky žiak vers.pedagóg. Bez získania rešpektu, ale zároveň aj vzájomnej dôvery to nejde.
Zaujímalo ma, aký osud majú rómske deti , ktoré skončia dochádzku na tejto základnej škole. Vo veľa prípadoch sú, resp. budú tieto rómske deti pripravené na štúdium na učňovských školách, čiže dostanú možnosť priučiť sa rôznym remeslám. Tu vidím veľkú príležitosť „oprášiť“ spôsob duálneho vzdelávania. Povedzme si pravdu, deti majoritnej časti majú minimálny záujem o učňovské školy , remeslá a tieto školy vo väčšine prípadov už zanikajú resp. zanikli. Tu vidím možnosť k obnoveniu týchto učňovských škôl a doplnenie aj rómskymi deťmi s možnosťou internátneho bývania, čo by ich vymanilo z osád. Samozrejme toto je proces prípravy a výučby už od prvého stupňa základnej školy až po ukončenie základného vzdelania. Čiže v prvom rade naštartovanie procesu zlepšenia životných podmienok minority je vzdelanie a získanie remeselnej zručnosti rómov už od mlada.

👉 Vzdelanie je základ k získaniu lepšej a stabilnejšej pracovnej pozície do budúcna, čím by získali aj rómovia z osád možnosť riadne sa zaradiť do pracovného trhu .

VYTRHÁVAŤ SLOVÁ Z KONTEXTU NIE JE PROFESIONALITA, ALE AMATERIZMUS

23.10.2019

👉 Politika je vec zložitá plná nástrah ,nejasností,stratégie. Ak politik nevie plávať medzi žralokmi v mútnych vodách stane sa bábkou, lokajom mocných a to Boris Kollár nedopustí. ➡️ Po včerajšom sedení lídrov opozičných a mimovládnych strán prišlo xxx komentov o sklamaní, zrade zo strany Borisa Kollára, hnutia SME RODINA, ale opak je pravdou.Boris Kollár ostáva [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Ľuboš Kabát - Sme rodina

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4681x
Priemerná čítanosť článkov: 2341x

Kategórie

Archív